maandag 7 februari 2011

Hergebruiken glas, Duurzaamheid vervangende opdracht



In het afgelopen blok heb ik samen met Lonneke en Melanie een culterele woensdag gemist, om dit op te vangen hebben we nu zelf een invulling bedacht voor een dag over duurzaamheid.


Hierbij kwamen wij op het thema glas met als onderwerp het duurzame gebruik hiervan.
Want in het afgelopen blok hebben we dit onderdeel eigenlijk niet besproken terwijl dit één van de meeste en eeuwenoude recyclebare producten is. Hierbij dus een toelichting over het hergebruik van glas en de duurzaamheid hiervan.


Glas is namelijk één van de meest bruikbare recyclebare producten. Het recyclen van glas wordt dan ook al eeuwenlang gedaan bijna net zo lang als het fabcriceren van glas zelf. 
Tegenwoordig zijn scherven van gebruikt glas zelfs onmisbaar bij het vervaardigen van nieuw glas.
Op de meeste glazen flessen en potten zit geen statiegeld, maar al sinds 1972 wordt glas ingezameld doormiddel van de welbekende glasbakken.
De inhoud van de glasbak bestaat in Nederland voor het grootste deel uit geïmporteerde wijnflessen. Dankzij het feit dat Nederland de grootste bierexporteur ter wereld is, worden de meeste daarvan herboren als bierfles.
In totaal wordt in ons land ruim 400.000 ton verpakkingsglas hergebruikt. Dat zijn 11 voetbalvelden, volgestapeld met potten en flessen zo hoog als Notre Dame in Parijs. De daaruit gemaakte flessen zouden, als ze naast elkaar werden geplaatst, een lint vormen dat meer dan drie maal om de aarde gaat.


Van al het eenmalige verpakkingsglas – flessen en potten waarop geen statiegeld zit – belandt dankzij de burgers nu al 84% in de glasbak. Dat is een goede zaak, want van dat glas kunnen weer nieuwe potten en flessen worden gemaakt. Dat bespaart grondstoffen en energie, en voorkomt jaarlijks ruim 400.000 ton afval. Van 1,2 kilogram scherven (gebruikt glas) wordt weer 1 kilogram glas gemaakt. En iedere 10% scherveninzet levert 2,5% energiebesparing op. Gemiddeld zetten de glasfabrieken 50 tot 80% scherven in, afhankelijk van de beschikbaarheid van scherven.
Glas kun je eindeloos hergebruiken zonder verlies van kwaliteit. Tussen glasbak en glasfabriek doorloopt het glas een uitgebreid traject bij het recyclingbedrijf. Daar maakt men het gebruikte glas geschikt voor hergebruik.


Voor nog meer informatie over het hergebruiken van glas kunt u kijken op de site:
http://www.duurzaamglas.nl/consument/glas-is-eindeloos ook kunt u via deze site informatie aanvragen.


Hieronder nog een link over Hank the singing bottle, een filmpje van een reclamecampagne.
http://www.youtube.com/watch?v=I9a0gzx_HIE&feature=player_detailpage


Voor de dag over duurzaam glas gebruik hebben wij ook een bijpassend interessant glasmuseum gevonden, waar u de groep mee naartoe zou kunnen nemen. 
In het museum vind je alles over glas zoals de productie, vervaardiging en geschiedenis maar ook de toekomst van glas en er zijn verschillende kunstobjecten van glas te bekijken.
Kortom een leuk en educatief museum.


Naast het museum is er ook een glasblazerij waar voor €5,- pp mee gedaan kan worden aan het glas blazen. Het museum zelf is met een museumjaarkaart gratis te bezoeken en groepen zijn ook welkom alleen hierbij van te voren te reserveren.
Het museum ligt net onder Utrecht in Leerdam en is gemakkelijk te bereiken met het OV.
http://www.nationaalglasmuseum.nl/


Ik hoop dat dit een leuke invulling is voor een duurzame dag, ons lijkt het in ieder geval erg leerzaam en leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten