maandag 7 februari 2011

Hergebruiken glas, Duurzaamheid vervangende opdracht



In het afgelopen blok heb ik samen met Lonneke en Melanie een culterele woensdag gemist, om dit op te vangen hebben we nu zelf een invulling bedacht voor een dag over duurzaamheid.


Hierbij kwamen wij op het thema glas met als onderwerp het duurzame gebruik hiervan.
Want in het afgelopen blok hebben we dit onderdeel eigenlijk niet besproken terwijl dit één van de meeste en eeuwenoude recyclebare producten is. Hierbij dus een toelichting over het hergebruik van glas en de duurzaamheid hiervan.


Glas is namelijk één van de meest bruikbare recyclebare producten. Het recyclen van glas wordt dan ook al eeuwenlang gedaan bijna net zo lang als het fabcriceren van glas zelf. 
Tegenwoordig zijn scherven van gebruikt glas zelfs onmisbaar bij het vervaardigen van nieuw glas.
Op de meeste glazen flessen en potten zit geen statiegeld, maar al sinds 1972 wordt glas ingezameld doormiddel van de welbekende glasbakken.
De inhoud van de glasbak bestaat in Nederland voor het grootste deel uit geïmporteerde wijnflessen. Dankzij het feit dat Nederland de grootste bierexporteur ter wereld is, worden de meeste daarvan herboren als bierfles.
In totaal wordt in ons land ruim 400.000 ton verpakkingsglas hergebruikt. Dat zijn 11 voetbalvelden, volgestapeld met potten en flessen zo hoog als Notre Dame in Parijs. De daaruit gemaakte flessen zouden, als ze naast elkaar werden geplaatst, een lint vormen dat meer dan drie maal om de aarde gaat.


Van al het eenmalige verpakkingsglas – flessen en potten waarop geen statiegeld zit – belandt dankzij de burgers nu al 84% in de glasbak. Dat is een goede zaak, want van dat glas kunnen weer nieuwe potten en flessen worden gemaakt. Dat bespaart grondstoffen en energie, en voorkomt jaarlijks ruim 400.000 ton afval. Van 1,2 kilogram scherven (gebruikt glas) wordt weer 1 kilogram glas gemaakt. En iedere 10% scherveninzet levert 2,5% energiebesparing op. Gemiddeld zetten de glasfabrieken 50 tot 80% scherven in, afhankelijk van de beschikbaarheid van scherven.
Glas kun je eindeloos hergebruiken zonder verlies van kwaliteit. Tussen glasbak en glasfabriek doorloopt het glas een uitgebreid traject bij het recyclingbedrijf. Daar maakt men het gebruikte glas geschikt voor hergebruik.


Voor nog meer informatie over het hergebruiken van glas kunt u kijken op de site:
http://www.duurzaamglas.nl/consument/glas-is-eindeloos ook kunt u via deze site informatie aanvragen.


Hieronder nog een link over Hank the singing bottle, een filmpje van een reclamecampagne.
http://www.youtube.com/watch?v=I9a0gzx_HIE&feature=player_detailpage


Voor de dag over duurzaam glas gebruik hebben wij ook een bijpassend interessant glasmuseum gevonden, waar u de groep mee naartoe zou kunnen nemen. 
In het museum vind je alles over glas zoals de productie, vervaardiging en geschiedenis maar ook de toekomst van glas en er zijn verschillende kunstobjecten van glas te bekijken.
Kortom een leuk en educatief museum.


Naast het museum is er ook een glasblazerij waar voor €5,- pp mee gedaan kan worden aan het glas blazen. Het museum zelf is met een museumjaarkaart gratis te bezoeken en groepen zijn ook welkom alleen hierbij van te voren te reserveren.
Het museum ligt net onder Utrecht in Leerdam en is gemakkelijk te bereiken met het OV.
http://www.nationaalglasmuseum.nl/


Ik hoop dat dit een leuke invulling is voor een duurzame dag, ons lijkt het in ieder geval erg leerzaam en leuk.

Laatste dag, Duurzaamheid blok2. 01.12.2010

Deze laatste woensdag van dit BLOK DUURZAAMHEID sloten  we af met een terugblik, samenvatting / conclusie en het maken / presenteren van je eigen statement.


Samen met Lonneke en Melanie hebben we een filmpje gemaakt met als onderwerp duurzaamheid begin bij jezelf. Je moet het niet altijd groot opzoeken, maar kijk eerst wat je er zelf aan kunt doen. 

Voor ons filmpje hebben we mensen op straat geïnterviewd over wat zij doen aan duurzaamheid. Daarnaast hebben we met beelden proberen duidelijk temaken wat jezelf kunt doen om duurzamer te leven!
Het is uiteindelijk een duidelijk en pakkend filmpje geworden, waar we best trots op zijn!



Mijn Film wil maar niet uploaden; ik heb samen gewerkt met Melanie en Lonneke. 
Bij Melanie is onder deze kop Duurzaamheid eigen film geproduceerd de film te zien.
'mijn excuses'


Ik vond dit persoonlijk een leuk een leerzaam blok. Ik wist wel wat duurzaamheid inhield maar ik stond er niet zo bij stil, hoe groot de de gevolgen op den duur zijn!!


Einde BLOK2!!

AVVN gebouw , Duurzaamheid blok2 10.11.2010

Deze dag zouden we een gebouw bezichtigen dat gemaakt is vanuit duurzame overwegingen: Het AVVN gebouw in Leidsche Rijn. Daarna wordt het tijd om persoonlijk een positie in te nemen; Hoe verhoudt jij je tot ecologie, duurzaamheid, energietekort en grondstofschaarste? Dat doen we natuurlijk wel op een inspirerende manier, en op tijd klaar om ook de interessante Studium Generale bij te wonen.


Helaas is dit afgezegd en hebben in plaats daarvan een aantal films gezien die over de natuur gaan bijv. earth, duurzaamheid en verspilling. De documentaires waren erg heftig om te zien, ik wist niet dat er zovel voedsel werd weggegooid. Het is zeker iets om bij stil te staan.




Einde dag!





‘s-Hertogenbosch, Duurzaamheid blok2 , 24.11.2010

Vandaag waren we te gast bij VIBA-expo.

Deze dag is gericht op duurzaam bouwen met specifieke aandacht voor innovatief groen.
Aan de hand van drie lezingen en een bezoek aan de EXPO werden we uitgedaagd zelf na te denken over ‘groene’ toepassingen.

We werden in 2 groepen verdeeld, ik kreeg eerst een rondleiding over nieuwe duurzame woonwijken en hoe je je huis het beste duurzaam kan isoleren.
Ik vond het wonderbaarlijk om te horen dat er zelfs wijken zijn die niet zijn aangesloten bij een electa of water afvoer bedrijf, dat dat allemaal nog kan...!?

De ideeen voor de nieuwe wijken waren ook mooi om te horen< dat bewoners zelf de indeling van de wijk en tuinen konden bepalen, waardoor er leuke ideeen onstonden bijv. een gezamelijke moestuin voor alle omliggende buren. Op deze manier heb je ook contact met al je buren.


Ook werd er een grondige uitleg gegeven hoe je de lucht in je woning kan meten en als deze vuil is hoe je het kan zuiveren. Dit werd gedemonstreerd;

Na de lezing kregen we een opdracht; in groepsverband (Lonneke, Melanie en ik) een duurzaam ontwerp bedenken voor een park dat nog in ontwikkeling is.

Ons concept:
 "Mensen geven hen energie aan het park door middel van wandelen, hardlopen, spelen en ook gewoon als ze er willen ontspannen. Wat nou als het park energie kon terug geven?"
Onze ideeën waren:
- regen water opvangen om vervolgens in droge periode te gebruiken als sproeiwater.
- zonnecollectoren die de lantaarnpalen s'nachts laten branden.
- tuin en bladeren afval ergens opslaan en er compost van maken voor de buurt.
We sloten de dag af met een korte presentatie van onze ideeën over de duurzame wijk.



Ondanks de verre reis was het een leuke, gezellige en leerzame dag!!!

Heerenveen, Duurzaamheid blok2 03.11.2010

 De tweede week hebben we een bezoek gebracht aan het museum Belvedere in Heerenveen. Onderweg waren mooie landschappen te zien. Zie hieronder mijn zelfportret bij een mooie kleurrijke boom!!


                                 

Bijna bij het museum..........

                                   


                                              

Buitenzijde museum... Het museum valt op, want het is het enige dat zich tussen de weilanden bevind naast de bomen.




In het museum waren verschillende werken te zien; beelden net levensecht, schilderijen grootformaat, geates (bloem onder vergrootglas) etc,...
Het museum zag er binnen zowel als buiten mooi uit, ik vond het museum persoonlijk vrij klein. Ik had verwacht dat het groter zou zijn.



 
Na het bezoek aan het museum hebben we een wandeling gemaakt door het bos van heerenveen, met als eindbestemming de Eco- Kathedraal.
De wandeling naar deze Kathedraal was erg mooi, omdat het ook herft was en de bomen dus mooi gekleurd zijn. De lucht zag er ook mooi uit.





Na een lange wandeling kwamen we aan bij de Eco Kathedraal.
De Ecokathedraal is een werkplaats waar langdurige processen tussen mens en natuur worden bestudeerd. Door stoeptegels en ander overtollig bouwmateriaal op bijzondere wijze opeen te stapelen kan de flora en fauna zijn natuurlijke gang gaan. De eerste ecokathedraal is gelegen op een perceel grond te midden van de bossen van Mildam, gemeenteHeerenveen. Het project is in de jaren zeventig gestart door filosoof/'ecotect'/landschapsarchitect Louis le Roy



Aan het einde van de dag hebben we met elkaar gedeeld wat er door heen is gegaan tijdens de wandeling, welke gevoelens er los kwamen...


Einde dag!